První kroky doma

V minulém článku jsme si prošli pár základních bodů, které zvážit před samotným pořízením. Nyní se zaměříme na to, jak by měly vypadat vaše první kroky doma, aby se ušák cítil šťastně a bezpečně.

Je potřeba počítat s tím, že králíček bude ve stresu a možná i vyděšený. Bude tedy potřebovat klidné a bezpečné místo, kde se může aklimatizovat. Klec či ohrádku umístíme do klidného prostředí, daleko od průvanu a přímého slunečního světla. Nezapomeňte mu zde připravit vše potřebné - seno, vodu a granulky.

IMG_20240308_124720_934

Při seznamování buďte trpěliví a respektujte jeho prostor. Nechte králíčka, aby si vás prohlédl a postupně si zvykal na nové prostředí. Mluvte s ním tiše a jemně, zkuste se také vyvarovat nenadálým a hlasitým zvukům. Nejlepší praktika je posadit se do blízkosti a vše nechat v králičí režii. Jako skvěle lákadlo poslouží něco malého k snědku - například sušená zelenina nebo bylinky.

Dokud nebudete mít výsledky koprologie, nedoporučujeme podávat čerstvé zelené krmivo. Pokud svému novému kamarádovi budete chtít přilepšit, sáhněte po sušených variantách či bezobilných dobrotách. Také je nejlepší vybrat si jednu značku granulek a u té zůstat. Králičí trávení je extrémně citlivé, nedoporučuje se tedy často měnit strava. Na nové krmivo přecházíme postupně. Do misky kombinujeme staré s novým a každý týden měníme dávky o 20%. Tedy o 20% méně starého a o 20% více nového. Stejně tak na cokoliv nového zvykáme pomalu a v malých dávkách.

IMG_20240308_125203_838

Vybavení a hračky vždy volíme ideálně dřevěné, jelikož králíček rád hlodá. Při rozkousání plastu by si mohl ublížit. Nikdy jej nenecháváme s novým vybavením o samotě, dokud si na něj nezvykne. Může totiž dojít k jeho ničení a následným úrazům. Pozor si dáváme také například na koberce a pelíšky, které králíček může cupovat a pojídat náplň či vlákna.

Králíci jsou společenská zvířata a potřebují pravidelnou péči a interakci. Stejně tak hodně dbají na systém. Vymezte si tedy čas pro krmení a úklid, který pravidelně dodržujte. Vše chce svůj čas, na mazlíčka tedy zbytečně netlačte a pokuste se jej vystavovat co nejméně stresovým situacím, abyste si získali jeho důvěru.