Myiáza - veterinární případy

Myiáza - napadení mušími larvami

Pojem myiáza označuje specifickou formu parazitózy, kdy je tělo napadeno mušími larvami. Tento problém bývá častý zejména v teplých měsících při pobytu venku.
 
animal-4137865_1280
 
Kdy se mohou mouchy do našeho miláčka pustit?
 
Zejména to bývá v případech, kdy je zanedbaná zoohygiena. Například, když králíček nebo morčátko žije v mokré, pomočené podestýlce. Z toho mu navlhne srst, či přímo rozmokvá kůže. Druhým případem bývají otevřené rány, které lákají mouchy a ty pak do nich kladou vajíčka. Třetí možností pak může být problém s vylučováním. Průjmy, nalepené cékotrofy na srsti, srst potřísněná močí, výtoky z pohlavních cest, kde opět dochází k dermatitidám a přilákáním much.

Králíček nemusí trpět vyloženě gastrointestinální poruchou. Cékotrofy ulpívají na srsti hlavně v případech, kdy se králíček například přes své obézní bříško nedokáže sám vyčistit, nebo mu v čištění brání bolest - bolest zad, ale také břišní bolestivost. Zde se můžeme zastavit například u zánětů močového měchýře. Pokud pomineme bolestivost, tak i pomočování vede k dermatitidám a může za to zejména jejich krystalická, hustá moč nebo-li sludge. I v případech, kdy nemusí mít králíček jiný vážný zdravotní problém, tak ve formě mikrokrystalků ulpívá moč na srsti. Kůže pak zapáchá močí a v neposlední řadě mikrokrystalky způsobují opět zmiňované dermatitidy a podráždění.

V teplých měsících je tedy vhodné ,,podvozek“ našich chlupáčků kontrolovat i 2x denně. Zejména při výskytu některého z výše uvedených problémů. Z nakladeného vajíčka se muší larva vylíhne už za 8 hodin! Muší larvy pak parazitují na poškozené kůži, požírají nekrotické zbytky ran, ale pokud jsou hladové, nebojí se díky svým enzymům ve slinách zaútočit i o kousek vedle do zdravé tkáně.
 
hare-4038246_1280

Jelikož se problém rozvíjí opravdu rychle, při pozdním zjištění se jedná o fatální, život ohrožující poranění tkání.
S tímto problémem ihned spěchejte ke svému veterináři.
 
Pravidlem číslo jedna je oholení srsti a zjištění rozsahu poškození. Druhým pravidlem je odstranění živých larev z těla. Zde si opravdu nemůžeme dovolit použít hned antiparazitika, protože uhynulé larvy začnou vypouštět do svého okolí toxiny, které velice rychle vedou k úhynu zvířátka. Larvy hledáme v kožních záhybech, otevřených ranách, ale mnohdy i již v podkoží či mezi svaly, pokud došlo k vážnému narušení celistvosti kůže.
 
Antiparazitika můžeme preventivně použít až ve fázi, kdy 100% dokážeme říct, že se na/v těle králíčka žádná parazitující larva nenachází. Pravidlo třetí je intenzivní medikamentózní péče. Celý proces je silně bolestivý, dochází k sekundární infekci a ztrátě tekutin. Při ošetřování postižených míst musí být veterinář důsledný a odstranit veškerou poškozenou a nekrotickou tkáň co jde. Nekrózy z těchto příčin se velice rychle šíří a z praxe jsme viděli progresi až o 30% za pouhých 12 hodin. Je nutné si uvědomit, že neřešíme jen myiázu, ale musíme zapátrat i po vyvolávající příčině, která mouchy přilákala.
 
animal-1846462_1280

Z případů, které jsme u nás na klinice řešili byla v prvním případě příčina poranění o pletivo na zahradě, kdy králíček byl celý den na volno. Zde jsme po vyjmutí 200 larev přestali počítat. Druhým případem byl močový kámen, který způsoboval diskomfort a pomočování se.
 
MVDr. Nikola Koller