Tipy před pořízením králíka

Přemýšlíte nad tím, že byste si pořídili ušatého kamaráda, ale nevíte, co všechno to obnáší? Připravili jsme si pro vás pár základních tipů, které vám mohou rozhodování usnadnit. Před pořízením dbejte na to, že ušák na vás bude na 100% odkázán. Ano, nevyžaduje tolik péče, jako třeba pes, či kočka, ale stále je to závazek na 8 - 10 let, který bude stát váš čas. Musíte jej krmit, uklízet mu a dbát na všechny jeho potřeby.

Hodí se pro mě vůbec zakrslík? A jaký?

Otázka, u které bychom měli začít. Může se zdát, že toto zvířátko je naprosto nenáročné, ale opak je pravdou. Vyžaduje každodenní péči, jako další malí tvorečkové a je na nás ve všem závislý. Stejně tak se jedná o poměrně tvrdohlavé zvířátko, od kterého nemůžeme očekávat, že nás bude poslouchat na slovo. Je inteligentní a může se naučit různé povely (přijít na zavolání, dát pac, otočku, apod), ale jinak je spíše jako kočka - mazlit se bude, kdy on chce. Určitě se nedoporučuje ušáky násilím zvedat a brát je k sobě, jelikož jim tento proces nedělá dobře a tudíž zvažte, jestli vám nevadí tvoreček s vlastní hlavou.

Druhá věc, stejně jako u jiných, je druh. Zakrslíků je spousta a každé ‘plemeno’ sebou nese i nevýhody - berani jsou náchylnější na různé nemoce (zánět středního ucha), u dlouhosrstých teddíků je třeba dbát o jejich srst a třeba rex má se svojí atypickou srstí sklony k otlakům.

Pořízení určitě zvažte z ověřené chovatelské stanice. Dávejte si pozor hlavně na množírny. Nejlepší způsob, jak dát někomu šanci na šťastný domov je poté pořízení z azylu.

DSC06466

Dokážu mu dopřát vše, co potřebuje?

Dobře, vybrali jsme králíčka a pokročíme dál. Jelikož se jedná o společenské zvíře, doporučuje se chovat minimálně ve dvou, kdy nejlepší pár tvoří kastrovaný samec a samička. Pokud chcete mi ušáka jen jednoho, je potřeba mu věnovat o to větší péči, aby během svého života nestrádal, ale i tak pamatujte, že člověk mu bohužel králičího kamaráda nahradit nemůže. Stejně tak nemůžeme jako kamaráda pořídit do páru morče, jelikož se jedná o jiný druh. Stejně tak dbejte zvýšené pozornosti, jestliže už doma máte například pejska, či kočičku. Králíček je v přírodě kořist, snadno se tedy vyděsí.

Další důležitá věc je pohyb. Spousta lidí žije v domněnce, že mu ke štěstí stačí klec, ale tak to opravdu není. Velikost ubikace volíme minimálně 120 cm, kdy více je vždy lépe a nejlepší variantou je samozřejmě ohrádka. I přesto ale musíme myslet na to, že minimálně 4 hodiny denně musíme dopřát také volný pohyb v zabezpečené místnosti, kde nečekají žádné nástrahy, například ve formě kabelů, které mohou způsobit vážné zdravotní komplikace.

Krmivo je další důležitý faktor. Nejdůležitější složkou potravy je kvalitní seno, které tvoří většinu králičího jídelníčku. K němu musí mít přístup 24/7, jelikož je potřeba pro správné fungování jeho zažívání a také k obrusu zoubků, které neustále rostou. Se senem se pojí také zvýšená prašnost a nepořádek v bytě. Pokud zvolíme také granule, je třeba mít na paměti, že podáváme vždy bezobilné, stejně tak pamlsky nesmí obsahovat škrob, ořechy a další nevhodné suroviny. 

V neposlední řadě zde máme králičí toaletu, která se musí pravidelně uklízet, aby nedošlo k přemnožení nežádoucích bakterií a škůdců. Doporučuje se používat toaleta s roštem, aby králíček obsah nevyhrabával a také se snížilo riziko případných otlaků.

DSC06490

Veterinární péče

Máte ve svém městě odborníka na drobné savce? Jste popřípadě ochotni za ním dojíždět? Jelikož se jedná o tak specifického tvora, klasický veterinář si bohužel většinou neporadí s diagnózou králíčka. Určitě vám ho zvládne naočkovat (pokud má vhodné vakcíny), ale hodně málo se jich pustí do složitějších úkonu. Z toho důvodu je potřeba specialista, který dokáže provést určité vyšetření, nasadit správné léky a v případě potřeby také operovat - vždy v inhalační narkóze. S tímto se také pojí finanční náročnost. Hned po pořízení by se měl odebrat vzorek trusu, který se pošle na kontrolu koprologie a poté se provádí očkování. Ve správném věku (většinou okolo půl roku) se poté důrazně doporučuje kastrace obou pohlaví.

V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat. Máme k dispozici na konzultace MVDr., specializující se na drobné savce.

V dalším článku se můžete těšit na výživu, péči o zakrslého králíka, králičí nemoci a další.