Seno je věda – je libo první seč nebo otavu?

Ač by se na první pohled zdálo, že seno je prostě seno a nemůžeme s výběrem šlápnout vedle, opak je pravdou – mezi seny najdeme hned několik druhů a výběr toho správného je pro našeho hlodavého miláčka životně důležitý. Proč je pro nás výběr druhu tolik důležitý? Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými druhy? Jak se liší první seč od otavy? Můžeme výběrem i ublížit? Jak vybírat? Dnešní povídání bude patřit tomu nejobyčejnějšímu, přeci však nejdůležitějšímu – senu.

 rabbit-g69bd62d5b_1920

Seno je základem stravy králíků, morčat, činčil, osmáků a dalších primárně herbivorních (býložravých) druhů našich hlodavých společníků. Tyto druhy by měly mít seno k dispozici neustále, bez něj se celý systém trávení hroutí, zpomaluje až zastavuje.

 

PRVNÍ SEČ

První sečí (senosečí) označujeme seno sečené v době květu travin a to nejčastěji během června. Vzhledem k vysokému obsahu květů a klasů travin v něm najdeme nejvyšší obsah vlákniny. Navíc vyniká opravdu tvrdými a dlouhými stébly, která hrají důležitou roli při obrusu zubů.

První seč by tedy měla hrát zásadní roli ve výživě především králíků, kteří uvítají dlouhá stébla a hravě si s nimi poradí.

Morčata, činčily a osmáci mohou mít s jeho zpracováním problém a mohou díky velikosti stébla a tvrdosti upřednostňovat spíše otavu, měli by mít proto na výběr obojí.

Také mláďata, starší králíci a králíci se syndromem onemocnění dentice (onemocnění zubů) mohou mít s příjmem první seče potíže.

 

OTAVA

Druhá seč, neboli otava je následníkem první seče a seče se po „zotavení“ louky po prvním sečení. Obsahuje nižší obsah vlákniny, naopak však vyniká vyšším obsahem bílkovin než první seč.  Tyto vlastnosti vyplývají z obsahu listů travin, naopak absence květu a klasů.

Její stébla jsou měkká, krátká a lehce stravitelná, z toho důvodu je otava vhodná pro morčata, činčily, osmáky a další drobné herbivory.

Uvítají ji i mláďata, starší králíci a zvířata s jakýmkoliv onemocněním spojeným s příjmem potravy, ať už s onemocněním dentice či v rámci rekonvalescence po onemocnění/zákroku.

 pexels-leanè-jacobs-1461876

BOJÍNKOVÉ SENO

Seno z bojínku lučního je jednodruhové seno s vysokým obsahem vlákniny a naopak nízkým obsahem vápníku.

Díky těmto vlastnostem je velice vhodné pro nízkovápníkové diety u králíků a morčat, které trápí nejrůznější onemocnění močového traktu, například močové kameny nebo močový písek (sludge).

Naopak u mláďat, starších králíků, březích a laktujících samic a zvířat s nedostatkem vápníku je spíše nevhodné, protože u nich hraje vápník důležitou roli a mohlo by dojít k jeho nedostatku.

 

VOJTĚŠKOVÉ SENO

Další z jednodruhových, seno z vojtěšky seté obsahuje vysoký podíl vápníku a proteinů.

Vysoký obsah těchto látek využijí především mláďata, starší králíci, březí a kojící samice a zvířata vyhublá, případně v rekonvalescenci. Přidávat by se však mělo opatrně a v malém množství, vždy jen jako doplněk k první seči/otavě.

Vzhledem k opravdu vysokému obsahu vápníku je naprosto nevhodné pro zvířata trpící močovými kameny nebo pískem, u nich může napáchat velké škody.

Krmit by se nemělo ani zdravým dospělým zvířatům, obsah proteinů způsobuje nadváhu a vápník může podpořit vznik močového kamene/písku.

 

SENO S OBSAHEM BYLINEK

Narazit můžete také na nejrůznější sena s přídavkem bylin (pampeliška, jetel, sedmikráska, máta, měsíček, heřmánek..). Seno je díky obsahu bylinek aromatické, podporuje chuť k jeho konzumaci a bylinky působí pozitivně na trávicí a močový trakt, imunitu a dýchací systém.

Tento způsob zkrmování sena je nejpřirozenější, protože například králíci v přírodě spasou s travinami zároveň i volně rostoucí byliny.

Díky obsahu bylinek může však obsahovat i vyšší podíl vápníku, platí pro něj tedy obezřetnost podobná jako u vojtěškového.

Takové seno si můžete doma i vyrobit smícháním oblíbeného sena vašeho mazlíčka (první seč/otava) se sušenými bylinkami. Dávejte však pozor, aby si zvíře nevybíralo jen bylinky a konzumovalo i seno.

 pexels-lil-artsy-1793035

SENO S OBSAHEM SUŠENÉ ZELENINY

Nejčastější zástupce je seno se sušenou mrkví, které může díky mrkvi obsahovat vyšší podíl jednoduchých sacharidů (cukrů) a je třeba počítat zkrmování takto zamíchané sušené zeleniny do celkového týdenního příjmu.

Lákavé a nápomocné však může být pro starší králíky a morčata, případně v rekonvalescenci.

U mláďat králíků byste měli být obezřetní, protože obsažené jednoduché sacharidy mohou napomoci kokcidióze.

Činčily a osmáci by takové seno neměli vůbec konzumovat, vzhledem k jejich citlivosti na jednoduché sacharidy a riziku rozvoji cukrovky.

 

JAK VYBRAT TO SPRÁVNÉ SENO?

Seno byste měli vybírat podle výše zmíněných vlastností a preferencí vašeho miláčka. S ohledem na jeho druh, věk a zdravotní stav, roli může hrát i chuť a jeho výběr.

Čerstvé seno je velice aromatické, voní – vůně je jedním z hlavních poznávacích znaků, kterým byste se měli řídit. Nesmí být zatuchlé, v žádném případě zaplísněné nebo navlhlé.

Barva sena je také důležitá, první seč může mít až slámovou barvu, nikdy však nevypadá jako sláma úplně. Otava má barvu zelenou, jakékoliv její zhnědnutí, zčernání je důvodem k podezření na špatnou kvalitu.

Prašnost je vlastnost velice důležitá s ohledem na dýchací potíže, seno by nemělo být prašné, ideální je vždy bezprašné, již proseté.

 314591242_1452881741874604_7891584352546681916_n