Bylinky - zásady krmení

V Nahlodej věříme, že jsou bylinky důležitou součástí jídelníčku především králíků a morčat, ale i ostatních hlodavých druhů. Bylinky chutnají, podporují organismus, jsou součástí pastvy a jsou jednoduše dostupné, ať už v obchodech, v přírodě nebo na zahrádce. Podle dostupnosti je pro účely článku rozdělíme na dvě kategorie – pěstované a volně rostoucí druhy. V tomto článku si zmíníme nejoblíbenější pěstované druhy.

PRAVIDLA

Při zkrmování bylinek platí důležitá pravidla, která je třeba dodržovat, aby se z pozitivního vlivu na organismus zvířete nestal negativní.

  1. Co nepoznáme,     nedáváme – ti, kdo chtějí krmit     bylinkami musí být tak trochu botanici a znát alespoň základní druhy. U kupovaných bylinek nám tato povinnost odpadá, při     pěstování na zahrádce je však důležité vědět, co pěstujeme a dokázat od sebe jednotlivé druhy poznat, aby nedošlo k otravě jedovatými druhy.
  2. Čerstvost na prvním místě – utržené bylinky skladujeme v ledničce a co nejdříve zkrmíme. Nepodáváme nahnilé, namrzlé ani nijak znehodnocené rostliny, probíhají zde procesy, které mohou trávení zvířete velice uškodit.  
Bylinkový speciál I.
  1. Čistota – na zahradě dbáme při pěstování na bio kvalitu, nepoužíváme pesticidy, chráníme rostliny před prachem z ulice, výkaly a moči jiných zvířat (psi, kočky, lišky, zajíci, hlodavci..), ideálně hnojíme jen kompostem. Bylinky z obchodu doma důkladně opláchneme vodou, při podezření na pesticidy je     necháme chvíli namočené v jedlé sodě s vodou a opláchneme.     
  1. Hlídáme množství – jak se říká, všeho moc škodí. Bylinky obsahují často velké množství minerálů a především u vápníku si musíme dávat pozor na jeho množství. Krmíme tedy střídmě, nekrmíme jeden druh každý den.
  1. Střídáme druhy – každá bylinka má své kouzlo, je tedy škoda je nestřídat. Bylinky pravidelně střídáme a pokud je to bezpečné, kombinujeme.     
  1. BYLINKY NENAHRAZUJÍ VETERINÁRNÍ POMOC A PÉČI, slouží jen jako PODPORA – bylinky používejte jen jako podpůrnou terapii, v případě zdravotních problémů vždy nejdříve vyhledejte specializovaného veterinárního lékaře a před krmením bylinkami se ujistěte, že jejich účinky nepůsobí proti lékům, které podáváte.
Bylinkový speciál I.

Sušené bylinky

Bylinky ze zahrádky je možné si na zimu nasušit do zásoby, musí se však dobře skladovat, aby nezplesnivěly. Kvůli sušení obsahují vysoké množství minerálů, především vápníku, na který si musí dát pozor majitelé králíků a morčat s onemocněním močové soustavy. Pokud nemáte možnost bylinek, nezoufejte – v naší kategorii Bylinky si jistě vyberete.

JAK JE TO S OSTATNÍMI DRUHY ZVÍŘAT?

Křečci a křečíci ocení sušené směsi bylinek, které jim můžete rozsypat po ubikaci a zabavit je tak. Vyhýbejte se příliš aromatickým druhům (rozmarýn, šalvěj, tymián, koriandr..), čerstvé bylinky podávejte jen omezeně a opravdu v malém množství, jen jako pamlsek/doplněk. Vhodný je například květ měsíčku, růže, bazalka, máta. Sušené upřednostňujte před čerstvými, křečci jsou zvířata citlivá na vodnaté zelené krmení.

 

potkanů a myší platí podobná pravidla. Vyhýbáme se aromatickým druhům, bylinky podáváme spíše sušené, ale můžeme i čerstvé, ve vyšším množství než u křečků a křečíků. Hlavně myši jsou na bylinky citlivější, u nich buďte proto opatrní. Potkani využijí bylinky na podporu imunity a dýchacího systému, který je u nich náchylný k infekci.

 

Činčily jsou suchomilná zvířata, bylinky podáváme jen sušené a ve velice omezeném množství, nejpřirozenější je ostropestřec mariánský, který je součástí sušených směsí pro činčily a podporuje funkci jater. Obzvláště pozor si dáváme na bylinky s vyšším obsahem jednoduchých sacharidů, protože činčily jsou predisponované ke vzniku cukrovky. Druhy bylinek, které regulují hladinu cukru v krvi a tím působí preventivně proti vzniku cukrovky můžete naopak zařadit do pravidelných směsí. Vyhýbejte se aromatickým druhům.

 

Osmáci a pískomilové jsou také citliví na vodnaté zelené krmení, proto i u nich platí stejné pravidlo jako u činčil – podáváme hlavně suché směsi bylinek. U osmáků najdeme také predispozici k cukrovce, proto se stejně jako u činčil vyhýbáme druhům s obsahem jednoduchých sacharidů a můžeme zařadit druhy regulující cukr v krvi. Aromatické a silné druhy bylinek jsou pro oba druhy nevhodné.

 

ZÁVĚREM

Bylinky hrají nenahraditelnou roli ve výživě, v přírodě jsou součástí pastvy a zvířata se k nim neomezeně dostanou, mají tak neustále k dispozici přírodní lékárničku a posilující látky. Pokud se krmí s rozvahou a zodpovědně, jsou opravdovým kouzlem výživy. V příštím článku nás proto čekají bylinky volně rostoucí, těšte se na celé spektrum barevných květu voňavé louky.

Napište nám, která bylinka vás svými účinky nejvíce překvapila a které krmíte pravidelně!

 

MVC. Kristýna Pouzar Pokrupová