Hlodání a vše o něm, proč je pro ně tak důležité

V souvislosti se slovem hlodavec se každému vybaví hlodání. Je to činnost, která je pro tuto skupinu zvířat skutečně typická a důležitá. Proč je pro ně hlodání tak důležité? Patří králík mezi hlodavce? Jak jim hlodání dopřát a jak tomu nechtěnému zabránit? Pojďme se na to podívat.

 pexels-prashant-purbey-14038991

Hlodavci

Řád hlodavci je nejpočetnější skupinou savců. Jsou to většinou tvorové menšího vzrůstu, ale najdeme mezi nimi i výjimky – např. kapybary, bobry nebo mary.

Jejich výsadou jsou neustále dorůstající řezáky, které u nich najdeme vždy po dvou párech – jeden pár řezáků v čelisti horní a druhý v čelisti dolní. Dohromady tedy 4 řezáky v celé dutině ústní. Tyto zuby jsou zodpovědné za potřebu hlodat – hlodavci jimi porcují potravu a zkouší okolní prostředí.

Jelikož řezáky neustále dorůstají, musí být nonstop zaměstnány a proto musí mít hlodavec vždy něco na hlodání k dispozici.

Morčatům, činčilám a osmákům navíc dorůstají celý život velice rychle i stoličky, proto i ty musí mít neustále něco na obrus.

Mezi hlodavce řadíme z našich mazlíčků morče, činčilu, osmáka, potkana, křečka a křečíka, pískomila, burunduka, myš a další.

Naopak králíka mezi hlodavce neřadíme.

 pexels-bernardo-brandolin-4781827

Zajícovci

Řád zajícovců vznikl až v roce 1945, do té doby byli tito tvorové řazeni mezi hlodavce.  I proto se dnes setkáme s mnohými chybami v systematice a dodnes spousta lidí chybně řadí králíka mezi hlodavce.

V tomto řádu najdeme již zmíněného králíka, ale i zajíce, kteří jsou si s králíky velice podobní.

U zajícovců najdeme odlišnou stavbu chrupu – k těm 4 hlodavčím řezákům navíc přibyly dva malé řezáčky na horní čelisti, které jsou až za těmi velkými. V horní čelisti tedy najdeme dohromady 2 řezáky a 2 malé řezáčky, v té dolní 2 řezáky jako u hlodavců. Dohromady 6 řezáků v celé dutině ústní.

Stoličky zajícovců po celý život intenzivně dorůstají stejně jako řezáky, musí mít neustále něco na obrus.

 314667163_3193456190906332_4635318028533955639_n 

Co na obrus řezáků a stoliček?

Řezáky si ať už hlodavec či králík brousí při hlodání, zatímco stoličky při žvýkání a zpracování potravy.

Základem obrusu je pouhá konzumace potravy, záleží však na tom, jaká potrava to je.

Seno a tráva obsahují křemičitany, které jsou zde ve formě krystalů, o ty se plocha zubu výborně brousí. Proto i přesto, že čerstvá tráva není tvrdá, je na obrus řezáků i stoliček velice vhodná. Tento způsob obrusu je důležitý především pro stoličky, protože ty se pouhým hlodáním nebrousí.

Občas to však zubům nestačí a proto dochází k hlodání dřeva a tvrdých materiálů, o které si hlodavec či králík řezáky dobrušuje. Náš mazlíček by tedy měl mít doma vždy něco k dispozici.

Větvičky, dřevo, případně dřevěné hračky jsou nutností.

A jaké dřevo zvolit? Nejvhodnější jsou větvičky z ovocných stromů (jabloň, třešeň, višeň), dále vrba, která obsahuje vysoké množství kyseliny salicylové, proto by se měla podávat méně než ovocné stromy. Nabídnout můžete i jehličnany (borovice, smrk, jedle) – pozor však na jehličí kvůli zranění. Podávat můžete i s jehličím mladé výhonky. Vhodné jsou i další druhy stromů – např. líska, bříza, lípa. Pozor dávejte na jedovaté druhy stromů.

Větvičky můžete podávat i s listy, které jsou pro králíky šťavnatou pochoutkou.

Velice oblíbenou a dostupnou hračkou je obyčejná šiška, nejčastěji borová, která zvíře dokáže na dlouhou dobu zaměstnat. Šišku může hlodat, králíci si s nimi i hrají.

Vhodné dřevěné hračky jsou zárukou toho, že se králík nepustí do vašeho oblíbeného nábytku. K dispozici by králík měl mít vždy několik hraček, aby se mohl zabavit a nekousal nábytek nebo hůře – kabely.

 314335084_449944650584647_4653035137427570575_n

Když zuby přerůstají

Syndrom onemocnění dentice, kam patří i přerůstání, ať už řezáků nebo stoliček je jedním z nejčastějších zdravotních problémů králíků a hlodavců na veterinárních klinikách a v ordinacích.

Zvíře většinou odmítá přijímat seno, hůře kompletně všechnu potravu, protože ho konzumace buď bolí nebo není z důvodu přerůstání možná.

V takovém případě je nutné navštívit specializovaného veterinárního lékaře, který posoudí vážnost a stav chrupu a celé dutiny ústní, případně provede i jiná potřebná vyšetření (např. RTG hlavy) a zuby zbrousí v narkóze.

Zuby se nikdy nesmí zkracovat stříháním ani štípáním kleštěmi/nůžkami! Dochází při tom k pohybu zubu a vychýlení z jeho pozice, které má za následek zhoršení stavu chrupu. Bohužel se s tímto postupem stále v některých nespecializovaných ordinacích můžeme setkat, proto je třeba si dát jako majitel pozor a s veterinářem komunikovat o postupu.

 

Tvrdé pečivo zuby neobrušuje

Jedním z nejčastějších mýtů je obrušování zubů o tvrdé pečivo. Tvrdé pečivo zuby neobrušuje, protože se v dutině ústní po chvíli rozmočí. Navíc je složeno z obilovin, soli a konzervantů, které mohou působit králíkům i hlodavcům trávicí, ale i metabolické problémy. Pečivo tedy nepodávejte, seno a větvičky bohatě stačí.