Hraní a sbližování se

Může se zdát, že zakrslý králík nikdy nebude mazlíček, jako například pes a kočka, ale opak je pravdou. Při správné péči a budování vztahu je úžasným společníkem, který kontakt s majitelem vyhledává a rád s ním tráví čas. Jsou to nejen roztomilí společníci, ale také inteligentní tvorové, kteří mohou být velmi oddaní a milující.

Poznejte svého ušáka

Stejně, jako lidé, i zde jsou různé osobnosti. Z toho důvodu neexistuje žádný univerzální návod, pouze rady, jelikož každý má jiné preference. Krok první je se tedy pořádně poznat - sledujte, co jej nejvíce zajímá, jaké dobroty si oblíbil a co se mu naopak nelíbí. To vám pomůže lépe porozumět tomu, co miluje a co mu naopak nedělá radost.

bunny-1078251_1280

Poskytněte mu bezpečné prostředí

Zajistěte, aby prostředí, ve kterém váš králík pobývá, bylo bezpečné a stimulující. Pokuste se omezit hlasité a neznáme zvuky na minimum, zbytečně nedělejte změny a pokuste se co nejvíce vyhýbat stresovým situacím. Pokud ušák nemá náladu, zbytečně jej do ničeho nenuťte a vždy nechte, aby se sám rozhodoval.

Buďte trpěliví a láskyplní

Králíci jsou ve volné přírodě na spodní příčce potravního řetězce. Není tedy divu, že jsou plaší a potřebují čas na vybudování důvěry. Začněte pomalu a postupně s nimi budujte vztah. Chovejte se k nim s respektem a pochopením. Nechte je, aby si vás prohlédli a cítili se pohodlně ve vaší blízkosti. Ideální je snížit se na jejich úroveň, tedy si lehnout nebo sednout na zem. Zbytečně je nezvedejte, jelikož to v nich evokuje pocit být unášen dravcem. Nezapomeňte králíčka pokaždé odměnit, aby si kontakt s vámi spojil s něčím příjemným.

rabbit-738966_1280

Snažte se mu věnovat každý den

Hraní a kontakt je pro zakrslého králíka důležité nejen z hlediska fyzického cvičení, ale také jako způsob, jak posílit váš vztah. Vyzkoušejte různé hračky a hry a pozorujte, co ho nejvíce baví. Skvělé jsou například čmuchací podložky, ale velkou parádu udělá i role od toaletního papíru naplněná dobrotami. Nenechávejte ušáka s hračkami bez dozoru, abyste se vyhnuli možným zraněním.

Zapojte se do jejich rutiny

Zakrslí králíci mají svou vlastní rutinu a denní harmonogram. Respektujte jejich naučené časy a změny se snažte držet na minimum. Naučí se, kdy mu chodíte uklízet a kdy dostane krmení. Může se stát, že když se tento harmonogram naruší, bude ušák poté nevrlý a dá vám to najevo. Skvělý způsob, jak podpořit sbližování se, je péče o srst a drápky. Buďte klidní, dejte si na čas a nezapomeňte na odměny.

rabbit-7285451_1280

Králičí komunikace

Králík nedělá žádné určité zvuky, ale má různé způsoby tělesné řeči a signály, které posílá. Například takové lehké vrzání zoubky při hlazení můžeme přirovnat ke kočičímu předení. Pokud vás ušák olizuje, pokouší se vás očistit, čímž dává najevo lásku a péči.